Asociatia de Turism Ecologic "Camena"

Plaiul Bulzului

Denumirea turei: Plaiul Bulzului

Data turei: 8 august 2015

Durata: 3 h 30’ (fara parcursul auto)

Distanta: 7,5 km

Diferenta de nivel: + 955 / - 195 m

Marcaj: 

 

Mereu indepartata si adeseori invaluita in nori, creasta principala a Godeanului ramane una din tintele cele mai izolate ale Meridionalilor, pentru ca niciun drum nu se apropie de ea, nicio poteca lesnicioasa nu urca pe platourile sale rotunjite. De aceea, drumetiile catre golurile alpine dinspre soare-apunele Olteniei sunt lungi si solicitante.

Plaiuri paralele, mai lungi sau mai scurte, mai blande sau mai priporoase, adevarate coaste de munte desprinse catre Valea Cernei – asa arata neintrerupt peisajul sud-estic al Muntilor Godeanu si Cernei, de la jonctiunea cu Retezatul, in Saua Paltinei si pana departe in sud, pe Cracul lui Stepan.

Aproape fara exceptie, potecile ciobanesti urca totusi pe aceste plaiuri si ici-colo, au devenit poteci turistice, mai clare sau nu, mai bine marcate sau nu. Una dintre ele este cea de pe Plaiul Bulzului.

Este o drum frumos, accesibil si care urca pe nesimtite spre culme, bucurandu-ne si de intalnirea cu un fenomen geologic aparte si anume Bisericile din Bulz.

Accesul in traseu se face din drumul de contur al lacului Valea lui Iovan pe care il urmam amonte de baraj pana la drumul forestier de pe valea Iovanul (ramificatie semnalizata de un indicator ce ne informeaza ca am parcurs 13 km de la Cerna-Sat si ca mai sunt 17 km pana la Izvoarele Cernei). Ce ne intereseaza este indicatia spre Varful Scarisoara – 5h. Intram pe Iovanul circa 2 km si la prima ramificatie o luam la dreapta pe un drum bine conturat, care ne poarta inca 6 km pe coastele Plaiului Bulzului, pe care ne aflam deja. Drumul alterneaza sectoare de urcus cu sectoare orizontale. Putem lasa masina in zona unei foste exploatari, napadite de lastari (ca majoritatea defrisarilor lasate in paragina) si incepem sa urcam pe un fost drum de TAF, accesibil doar cu autovehicule grele de teren. Depasim acest sector putin prietenos, cotind de cateva ori, avand ca reper liziera padurii mari, aflata mai sus, urcand mereu iar odata reintrati in padure, gasim un drum mai bine conturat precum si marcajul, destul de rar dar util.

Urcusul este mai domol si dupa aproximativ 45-50 de minute de la plecare, iesim in golul alpin. Imediat depasim stana din Bulz, activa in sezonul cald, si urcam un prim etaj al muntelui, de unde privelistea incepe sa se deschida larg spre muntii din jur.

Drumul de piatra merge mereu pe muchie si imediat vom zari stancile sure, asezate in drumul nostru care formeaza pitorescul grup al Bisericilor din Bulz.

Drumul le ocoleste si pe masura ce urcam mai departe, spre creasta vizibila mereu, zarile se deschid spre Valea Cernei, Muntii Mehedinti si varful Godeanu.

Pe masura ce inaintam spre creasta, spre dreapta se adanceste valea paraului Bulzului de firul caruia insa ne vom apropia mereu. Pantele se netezesc treptat in partea finala a urcusului si ajunsi in culmea principala, observam aspectul ei de platou, in mijlocul sau ajungand la un alt stalp indicator, ce marcheaza capatul traseului de pe Bulz si creasta principala, marcata cu banda rosie.

De aici, putem opta pentru continuarea drumetiei in orice directie, pe creasta principala. O alegere buna ar fi sa parcurgem creasta spre nord-est, pentru ca in circa 20 de minute sa ajungem sub varful Micusa, in imediata apropiere a lacului Scarisoara, un frumos loc de popas si campare, in caldarea larga dintre varfurile Piatra Scarisoarei, Micusa si Stana Mare. Lacul se afla la 15 minute de coborare sub creasta si in apropiere se afla si un izvor.

Traseul se parcurge fara probleme de orientare pe vreme buna si poate pune probleme pe creasta in conditii de ceata.